Afval scheiden, goed voor het milieu

mei 8, 2013 door

Afval scheiden, goed voor het milieu

Het a4-papier dat wij elke dag in onze handen hebben, bestaat  voor ongeveer 75% uit gerecycled papier. Slechts 25% van dat papier komt van nieuwe papiervezels uit hout. Door papier te hergebruiken, worden er minder bomen gekapt. Waarom is dat goed? Bomen produceren zuurstof en zonder zuurstof kunnen wij niet leven.

Per jaar wordt er in Nederland meer dan 2,8 miljoen ton papier en karton gebruikt. Omdat je van oud papier nieuw papier kan produceren, is oud papier geen afval. Houd daarom je papier apart van je restafval. Daarin mogen wel de vieze pizzadozen van de pizzeria, maar alle andere papieren of kartonnen verpakkingen mogen bij het oud papier. Net zoals kranten, tijdschriften, folders, enveloppen (ook de vensterenveloppen) en ander papier, met of zonder print.

Verschillende scholen, clubs en kerken halen het oud papier op bij mensen thuis. Afhankelijk van in welke gemeente je woont gebeurt dit vaak 1 keer in de 2 weken. In 2009 werd er in totaal 2,6 miljoen ton aan oud papier ingezameld en hergebruikt. Dit is 94% van de totale hoeveelheid papier dat wordt geproduceerd in een jaar. Oud papier ophalen is dus een erg succesvolle methode om afval gescheiden op te halen.

Scheid niet alleen je restafval en je papier, maar ook het plastic en het glas. Op verschillende plekken staan de oranje containers, de Plastic Heroes, voor je oude plastic. Hierin mogen onder andere je shampooflacons,  plastic tassen en frisdankflesjes. Je lege wijnflessen en groentepotten gooi je natuurlijk in de glasbak. Maak bij de glasbak ook het verschil tussen de verschillende kleuren glas.

Het is niet veel werk om je afval te scheiden en wanneer je het gewend bent, is het helemaal een kleine moeite. Draag jij ook je steentje bij aan een betere en duurzame wereld?

Related Posts

Share This