Duurzame schoenen steeds meer in ontwikkeling

dec 31, 2013 door

Duurzame schoenen steeds meer in ontwikkeling

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker gevonden in onze samenleving. Van duurzame lifestyle tot duurzame kleding. Ook in de schoenenindustrie staat de ontwikkeling niet stil omtrent duurzaamheid, hoewel de ontwikkeling wel sneller zou kunnen. Volgens merkenvergelijker Rank a Brand scoren de merken Timberland, Veja en Ethletic het best op het moment. De Nederlandse schoenenmerken Invito en Manfield scoren nog niet zo hoog als de eerder genoemde merken, maar  ze werken hard aan het verduurzamen van hun schoenen.

Invito en Manfield zijn onderdeel van de Macintosh Retail Group en hebben een D-label gescoord. Deze labels hebben dezelfde indeling als bijvoorbeeld de elektronische apparaten, van A naar B en zo verder. Ter vergelijking: de merken Timberland, Veja en Ethletic scoren een B-label.
De Macintosh Retail Group is bezig met het ontwikkelen van een programma om de schoenproductie inzichtelijk en milieuvriendelijker te maken. De schoenfabrikant voert al een redelijk beleid voor de arbeidsomstandigheden en ze gebruiken groene stroom.
Dat de Macintosh Retail Group de arbeidsomstandigheden goed in het oog heeft, blijkt uit een onderzoek van een rapport van Stop Kinderarbeid. In het rapport krijgt Macintosh een score ‘goed’. De bedrijven die meededen met het onderzoek, zo’n 28 in totaal zowel Nederlands als internationaal, kregen diverse vragen voorgeschoteld. De vragen gingen over o.a. hun aanpak tegen kinderarbeid en over arbeidsrechten in de productieketens van de fabrikanten.

invito winter 2013 2014

In 2013 is het schoenmerk Invito een bijzondere samenwerking aangegaan met het modeplatform FASHIONCLASH. Samen hebben zij een Shoe Design Challenge uitgeschreven, waarin iedereen een schoenontwerp kon indienen die beoordeeld werden op visie, product en natuurlijk duurzaamheid. Invito gaat de winnende ontwerpen in haar assortiment opnemen.