Max Havelaar wil werkwijze aanpassen

nov 28, 2012 door

Max Havelaar wil werkwijze aanpassen

Nico Roozen, medeoprichter van Max Havelaar, vindt dat Max Havelaar de huidige werkwijze moet aanpassen en vernieuwen. Vooral de certificeringskosten en marketingkosten zouden op dit moment veel te hoog zijn en daardoor komt er te weinig geld bij de boeren in derde wereldlanden terecht.

Daarnaast zou de minimumprijs die Max Havelaar betaalt voor cacaobonen te laag zijn. De wereldmarkprijs ligt op dit moment boven de minimumprijs van Max Havelaar en daardoor betaalt het evenveel als andere partijen die cacaobonen kopen.

Roozen denkt dat het probleem kan worden opgelost als Fairtrade-organisaties in de toekomst minder kosten maken en meer investeringen doen in de capaciteit van mensen ter plekke. Alleen zo kunnen boeren daadwerkelijk profiteren van het geld dat binnenkort bij organisaties als Max Havelaar.

Hij voegt daar wel nog aan toe dat zulke veranderingen niet in een dag gemaakt kunnen worden en we zullen dus geduld moeten hebben voor het zo ver is. Maar dat er verandering gaat komen, dat is zeker volgens Roozen.

Related Posts

Share This